ΤΕΑΕΑΠΑΕ-ΕΑΕΕ:Συμβιβασμός των δύο πλευρών για την επικουρική σύνταξη

 

 

  Λύση δόθηκε για φέτος στις συντάξεις του Επικουρικού Ταμείου (ΤΕΑΕΑΠΑΕ) των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν η διοίκηση του Ταμείου και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

  Οι δυο πλευρές παρά το γεγονός ότι ακονίζουν τα ξίφη τους στα δικαστήρια σχετικά με το μέλλον του Ταμείου, εν τούτοις συμφώνησαν για φέτος σε μια συμβιβαστική λύση η οποία προβλέπει ότι μέχρι 31/12/2015 η εργοδοτική πλευρά θα καταβάλει στο Ταμείο το 60% του ποσού που προκύπτει υπολογιζόμενων των εισφορών με το παλαιό νομικό καθεστώς (ποσοστό επί της παραγωγής). Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλλουν για το τρέχον έτος περίπου 26 εκατ. ευρώ ως εισφορές στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ.Με το ποσό αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου, εξασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται για φέτος τουλάχιστον να μειωθούν οι συντάξεις που καταβάλλει το ταμείο.

  Μάλιστα η συγκεκριμένη συμφωνία θα περάσει και στο καταστατικό του ταμείου, αφενός για φορολογικούς λόγους για να εκπίπτουν δηλαδή οι εισφορές από τον φόρο, αφετέρου για λόγους ισονομίας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν εισφορές και όσες εταιρείες δεν είναι μέλη της ΕΑΕΕ.

  Παρά το ότι υπήρξε συμφωνία για φέτος οι διαφορές μεταξύ εργοδοσίας και συνδικαλιστικών οργανώσεων (Ομοσπονδία ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος-ΟΑΣΕ) εξακολουθούν να υφίστανται, σχετικά με το μέλλον του Ταμείου. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες στις 8 Μαΐου οι δύο πλευρές βρέθηκαν αντιμέτωπες στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου η ΟΑΣΕ έχει προσφύγει για την κατάργηση της διάταξης του νόμου 4254/2014, η οποία κατήργησε από 1/1/2015 το άρθρο του Καταστατικού του Επικουρικού Ταμείου μας (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) με το οποίο προσδιορίζονταν οι εργοδοτικές εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ του νόμου. Τελικά η υπόθεση πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο.

  Επισημαίνεται ότι η ΕΑΕΕ ,προκειμένου να υπάρχει ένα Ταμείο για τους εργαζόμενους στον ασφαλιστικό κλάδο το οποίο να λειτουργεί με τρόπο σύγχρονο, τεχνοκρατικό, πλήρως ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες των δικαιούχων του, θεωρεί ως αναγκαίες τις ακόλουθες ενέργειες:

α) Αναθεώρηση της ρύθμισης του Καταστατικού σχετικά με τη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπημένη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων σ’ αυτό.

β) Το Ταμείο, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα πρέπει να ενεργοποιήσει τους προβλεπόμενους από το Καταστατικό ατομικούς λογαριασμούς, στους οποίους πρέπει να κατατίθεται και να συσσωρεύεται η εκάστοτε καταβαλλόμενη εισφορά εργοδότη και εργαζόμενου ρητώς καθορισμένες αμφότερες (σύστημα καθορισμένων εισφορών).

γ) Για λόγους ορθότερης λειτουργίας των ατομικών λογαριασμών πρέπει να γίνει εκκαθάριση της υπάρχουσας περιουσίας του Ταμείου και κατανομή αυτής στους δικαιούχους του.

δ) Η λειτουργία των ατομικών λογαριασμών δεν αποκλείει τη διατήρηση προβλέψεων προνοιακού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις χηρείας ή ανικανότητας. Οι προβλέψεις αυτές θα είναι περιορισμένες και δεν θα ανατρέπουν τη φύση του Ταμείου ως κεφαλαιοποιητικού με καθορισμένες εισφορές.

  Για ένα Ταμείο που θα λειτουργεί με τους προαναφερόμενους όρους, η εργοδοτική εισφορά μπορεί να διαμορφωθεί σε ποσοστό εμφανώς υψηλότερο του ισχύοντος στα λοιπά Ταμεία επικουρικής ασφάλισης με μέγιστο όριο το 6% επί της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση η εργοδοτική εισφορά δεν φαίνεται να μπορεί να υπερβεί το 3% επί της μισθοδοσίας».

Από την άλλην πλευρά οι εργαζόμενοι (ΟΑΣΕ) αυτό που θεωρούν πρωτεύον είναι να διατηρηθεί το υφιστάμενο επίπεδο παροχών.

 

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Νέα, Προϊόντα, Προσφορές