Τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση για να γλιτώσει τις κύριες συντάξεις-8 αλλαγές στο ασφαλιστικό που  έχουν κλειδώσει για το 2016

 

 

Έσοδα από πρόσθετες πηγές θα περιλαμβάνει η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στους δανειστές στη συνάντηση που έχει οριστεί για το πρώτο δεκαήμερο του 2016 (πιθανώς στις 8 Ιανουαρίου), προκειμένου να κλείσει η τρύπα των 700 εκ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Η πρώτη πρόσφορη πηγή εσόδων για την οποία συζητούν τα συναρμόδια υπουργεία θα είναι τα πρόστιμα της τροχαίας, μέρος των οποίων μπορεί να διοχετευτεί υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Ως αντίβαρο για να προστατευτούν οι κύριες συντάξεις εξετάζονται και άλλες πηγές εσόδων όπως η επιβολή ειδικού τέλους σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών, έσοδα από τυχερά παιχνίδια, από τις συμβάσεις με το δημόσιο και από τις αποκρατικοποιήσεις.

Την ίδια ώρα έχουν κλειδώσει οι περικοπές σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ με βάση την οποία θα αποφασιστεί πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι. Στο τραπέζι υπάρχουν οκτώ σενάρια περικοπών. Η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 6% με την προυπόθεση της αξιοποίησης της περιουσίας του ταμείου. Η μείωση στις υψηλότερες συντάξεις – όπως επιβεβαίωσε και υπουργός και ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης - θα φθάσει 15%-20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη.

Πάντως η κυβέρνηση θα επιμείνει και στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον για τις επικουρικές συντάξεις κατά μία ποσοστιαία μονάδα (0,50 εργαζόμενοι -0,50 εργοδότες).

Εκτός από τα «μαχαίρια» που θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιανουαρίου, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, αλλαγές και μειώσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί έχει δρομολογηθεί να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 (με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης). Οι ασφαλισμένοι θα δουλέψουν «εξτρά» από τρεις μήνες έως έξι χρόνια και εννιά μήνες για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Περισσότερο χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και οι άντρες με ανήλικα που είχαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.

2. Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου κλείνουν, καθώς στόχος είναι σταδιακά σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.

3. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97, όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015. Ωστόσο, η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.

4. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Με βάση τον νόμο 3029/02 για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων θα υπολογίζονται με τους συντελεστές που ορίζουν ο νόμος Λοβέρδου- Κουτρουμάνη (ν. 3863 και 3865/2010.)

5. Πάνω από 70.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα μέσω της καθιέρωσης αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί κατά 20%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2019 να έχει αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

6. Επιπλέον θα συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων, με νόμους που εφαρμόστηκαν εντός του 2015 (αύξηση εισφοράς ασθενείας στο 6% σε κύριες και επικουρικές) ή θα εφαρμοστούν πρακτικά το 2016 όταν «ξεπαγώσει» η απονομή των συντάξεων όπως είναι.

7. Η μείωση της νέας, από 1/1/2015, κατώτατης σύνταξης στα 392 ευρώ και η καταβολή του προνοιακού τμήματος της σύνταξης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών καθώς και

8. Η επιβολή επιπλέον μείωσης 10% στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους και ο νέος τρόπος υπολογισμού με μειωμένους συντελεστές για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

 

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Νέα, Προϊόντα, Προσφορές