Ασφαλιστικό: Ανοικτά όλα τα μεγάλα θέματα

 

 

 

Με στόχο να κλείσουν το συντομότερο δυνατό όλα τα δευτερεύοντα θέματα στο ασφαλιστικό προκειμένου όλα τα «μεγάλα» όπως η Εθνική Σύνταξη, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η τύχη των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων να συζητηθούν στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, συνεχίστηκαν σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου και των επικεφαλής των δανειστών.

 

Αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει από τους επικεφαλής του κουαρτέτου, να θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους ζητήματα, κάτι που έκαναν σήμερα το πρωί. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ακυρώθηκε το χθεσινό ραντεβού των δύο πλευρών, καθώς η συζήτηση σήμερα έγινε επί της συγκεκριμένης ατζέντας.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ούτε κατά τη σημερινή συζήτηση τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων. Συζητήθηκαν κατ' άρθρον, όλες οι ελληνικές προτάσεις και οι θεσμοί εξέφρασαν τις ενστάσεις τους.

Στην πράξη, για τη δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων μεταφέρονται όπως όλα δείχνουν, τα δύσκολα θέματα της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και κατά συνέπεια το εάν θα υπάρξει μείωση ή όχι των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριων ή έστω επικουρικών), το ύψος της Εθνικής Σύνταξης και πως αυτή θα χορηγείται (αν θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, στα 15 ή τα 20 έτη ασφάλισης) καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, με τα κλιμάκια, προκειμένου να ξεκινήσει ο δεύτερος δύσκολος κύκλος διαπραγματεύσεων με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα (φεύγουν αύριο το μεσημέρι). Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν πως στόχος είναι να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα ψήφιση του σχετικού νόμου.
 Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παράλληλα διενεργείται ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία και ίσως υπάρξουν αλλαγές-διορθώσεις, και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας απαντήσουν.

Να σημειωθεί ότι εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατά τη συνάντηση της Τρίτης ενώ μπήκε στο ραντεβού με γραβάτα αποχώρησε χωρίς, δηλώνοντας ότι την έβγαλε γιατί είχε να πάει σε μία κηδεία.

Αύριο το πρωί αναμένεται μαι γενική συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τους επικεφαλής των θεσμών, με θέμα την υλοποίηση της δεύτερης διευρυμένης φάσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, από την 1η Απριλίου σε 30 δήμους της χώρας, καθώς και την ευρύτερη αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής.

 

πηγή:kathimerini.gr

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Νέα, Προϊόντα, Προσφορές