Κούρεμα" δανείων με ηλεκτρονικό "κόφτη" για 300.000 επιχειρήσεις
Σε ηλεκτρονικό "κόφτη" χρεών αναμένεται να μπουν 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, στο πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών τους.
Σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων οι αναδιαρθρώσεις χρεών θα κρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και με ειδικό αξιολογητή της βιωσιμότητάς τους, για τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών προκρίνονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους και το "κούρεμα" που θα απαιτηθεί για την αναδιάρθρωσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, τα "κόκκινα" δάνεια των συγκεκριμένων κατηγοριών θα μπαίνουν σε ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο με βάση συγκεκριμένους δείκτες που εφαρμόζονται σε διεθνή μοντέλα αξιολόγησης, θα εξάγει άμεσα το πόρισμα για τη βιωσιμότητά τους.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αξιολόγησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα, με αλλαγή όμως στη βαρύτητα των δεικτών αξιολόγησης. Έτσι π.χ. επιχειρήσεις όπως αυτές του αγροτικού τομέα ή των ιχθυοκαλλιεργειών που έχουν μεγάλη βαρύτητα για την ελληνική Οικονομία, θα αντιμετωπίζονται με αυξημένους δείκτες βαρύτητας στην αξιολόγηση του διεθνούς μοντέλου. Το αντίθετο θα συμβαίνει με άλλους κλάδους όπως π.χ. αυτόν της κλωστοϋφαντουργίας.
Το σκεπτικό της διαδικασίας αυτής είναι η αντιμετώπιση του συνόλου των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών προς όλους τους πιστωτές τους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμη το πώς θα γίνεται το "κούρεμα" των οφειλών προς το Δημόσιο και τι ακριβώς θα επιτρέπεται να "κουρευτεί" (προσαυξήσεις, πρόστιμα ή και κεφάλαιο). Θεωρείται, πάντως, δίκαιο αν ένας προμηθευτής του Δημοσίου δεν έχει πληρωθεί για παροχή του προς το Δημόσιο, οπότε δεν έχει εισπράξει κεφάλαιο για τον φόρο που του έχει καταλογιστεί και χρωστάει στην εφορία, να "κουρεύεται" το χρέος και αντιστοίχως ο προμηθευτής – οφειλέτης να παραιτείται από την απαίτησή του.
Την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των "Θεσμών", ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.
Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση.
Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου. Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο Υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 54,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 28% είναι "κόκκινα". Αντιστοίχως, προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν δοθεί δάνεια 39,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% είναι "κόκκινα", ενώ "κόκκινα" είναι επίσης το 66% των δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δύο κατηγορίες με ύψος τραπεζικού δανεισμού 24,5 δισ. ευρώ.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα καλύπτουν το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην ΕΕ), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην ΕΕ) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην ΕΕ).
Παράλληλα, το κομμάτι αυτό του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη έχει πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σημειώνουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 35% την τελευταία επταετία (έναντι πτώσης 15% στον υπόλοιπο εταιρικό τομέα).