Πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Ιδιωτικών Κλινικών της UEHP (European Union of Private Hospitals), στην Αθήνα, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας, με συμμετέχοντες τους:
-Erich Sieber, Προέδρου της UEHP και Προέδρου της Αυστριακής Ενωσης Ιδ.Νοσ/μείων
Cristina Contel, Προέδρου της Ισπανικής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων
Artur Osório, Προέδρου της Πορτογαλικής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων
-Γρηγόρης Σαραφιανός, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων

Στον διάλογο που προηγήθηκε ετεθη το εξής ερωτημα μεταξύ άλλων και δοθηκε η εξής απάντηση:

 

Ποιές οι συνέπειες του μνημονίου στην Ισπανία και Πορτογαλία, πώς επηρέασαν οι μνημονιακές υποχρεώσεις το κόστος της Υγείας.

Cristina Contel (Ισπανία)

…………………………………………………………………………..

Στην ερώτηση τι ποσοστό των υπηρεσιών  Υγείας αποτελούν για την Ισπανία τα Ιδιωτικά Νοσoκομεία απάντησε ότι αυτό εξαρτάται, η χώρα χωρίζεται σε 70 διαμερίσματα, και πχ στην Καταλονία το 30% του πληθυσμού είναι διπλά ασφαλισμένο και στο δημόσια και σε ιδιωτικές ασφάλειες, αλλά προτιμούν την ιδιωτική περίθαλψη. Έτσι ενώ έχει αυξηθεί ο όγκος της εργασίας τους, έχουν μειωθεί τα έσοδα, διότι οι τιμές παραμένουν ίδιες από το 2006.

Στην ερώτηση αν αποπληρώνονται τακτικά από το κράτος για τις υπηρεσίες τους, απάντησε ότι αυτοί,  δεν δουλεύουν ουσιαστικά με το δημόσιο τομέα, εκτός από πολύ συγκεκριμένα πακέτα υπηρεσιών ,τα οποία οι πολίτες, πληρώνουν άμεσα στα ιδιωτικά Νοσοκομεία. Εξάλλου το 27% των ασφαλισμένων στη χώρα, έχει διπλή ασφάλεια δημόσια, που είναι υποχρεωμένοι να έχουν, αλλά και ιδιωτική. Το 63% των εσόδων τους προέρχεται από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Δεν υπάρχει κανένα κονδύλι κρατικό γι αυτά. Αν είναι καλές εταιρείες επιβιώνουν, αλλιώς κλείνουν. Η επίπτωση σε αυτά εξαιτίας της τρόικας δεν ήταν άμεση διότι τα μέτρα αφορούσαν το δημόσιο τομέα και όχι σε αυτούς. Πριν την τρόικα, υπήρξε το σοβαρό κίνητρο της χρήσης της δημόσιας Υγείας, που ήταν πολύ φτηνή πχ με 10ευρω εξυπηρετούσαν πάρα πολλές ανάγκες, ενώ  τώρα οι τιμές αυξήθηκαν και  το κόστος στο δημόσιο τομέα είναι ίσο με τον ιδιωτικό όταν έχεις μια ιδιωτική ασφάλεια, και έχεις και πολύ καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση. Θα έλεγα, πώς εμάς η τρόικα μας ενίσχυσε!

Πριν την τρόικα υπήρχε το εξής σύστημα: με στόχο την αποσυμφόρηση από τις λίστες αναμονής για χειρουργεία κλπ εξετάσεις, είχαν γίνει συμβόλαια ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είχε συσταθεί μία λίστα και έτσι διοχετεύονταν οι ασθενείς άμεσα. Όμως, τώρα που οι τιμές του δημοσίου έπεσαν πολύ, και υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές από το κράτος, είναι ασύμφορη η συνεργασία με το δημόσιο, κι έτσι  εδώ και δύο χρόνια, αν και δεν διακόπηκαν οι συμβάσεις, δεν εξυπηρετούμε πλέον το δημόσιο, και  δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε  εφόσον είναι ασύμφορο. Είμαστε εταιρείες, χωρίς έσοδα και κέρδος δεν γίνεται να επιβιώσουμε.

Πηγή : medlabnews.gr

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Νέα, Προϊόντα, Προσφορές