Συντάξεις,οι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι δίνουν την λύση;

                                                          

Έχει η Ευρώπη την οικονομική δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί; Εκατομμύρια Ευρωπαίοι “baby boomers” θα φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης την επόμενη δεκαετία. Ο λόγος των συνταξιούχων προς εργαζομένους θα μεταβληθεί σημαντικά και θα επηρεάσει το ύψος των συντάξεων που μπορούν να δώσουν οι χώρες. Καθώς στις περισσότερες χώρες αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο στη σύνταξη.

 

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι μελλοντικοί συνταξιούχοι να εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους πριν από το θάνατό τους, λόγω της αυξημένης μακροζωίας και των ανεπαρκών αποταμιεύσεων. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την οικονομική τους ασφάλεια στη συνταξιοδότηση, φροντίζοντας να εξασφαλίσουν συμπληρωματική σύνταξη πέραν της κρατικής σύνταξης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, ως βασικός πάροχος τόσο επαγγελματικών όσο και ατομικών συντάξεων, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διασφάλιση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν επαρκές εισόδημα στη συνταξιοδότησή τους. Τα συνταξιοδοτικά προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών διαθέτουν χαρακτηριστικά, τα οποία κινούνται πέρα από την παροχή αποταμίευσης, καθώς συνήθως παρέχουν:

  • προστασία με τη μορφή προσόδων, κατά του κινδύνου οι πολίτες να ζουν περισσότερο από τις αποταμιεύσεις τους.
  • προστασία εξαρτώμενων μελών σε περίπτωση θανάτου συγγενούς.
  • λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες ατόμων ή ομάδων (π.χ. επαγγελματικές συντάξεις).
  • εγγυημένα επιτόκια για την προστασία των αποταμιεύσεων κατά του κινδύνου επιτοκίου.

Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να αποταμιεύουν περισσότερο για τη συνταξιοδότησή τους θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των φορέων χάραξης πολιτικής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη διασφάλισης ότι οι πολίτες λαμβάνουν τη σωστή πληροφόρηση για τη σύνταξη που θα λάβουν, περιλαμβανομένων των δημόσιων συντάξεων.
Η παροχή αυτής της πληροφόρησης αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της αποταμίευσης, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών, και βοηθά τους πολίτες να λαμβάνουν αποφάσεις μετά λόγου γνώσεως για τη συνταξιοδοτική αποταμίευσή τους.

Παρόλο που η παροχή σύνταξης είναι πρωτίστως ευθύνη των κρατών-μελών, η ΕΕ διαδραματίζει και αυτή κάποιο ρόλο. Μια σειρά κανονιστικών και μη κανονιστικών πρωτοβουλιών της ΕΕ θα επηρεάσουν την παροχή συντάξεων σε εθνικό επίπεδο.

Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΕ, είτε αναφορικά με τις επαγγελματικές είτε με τις ατομικές συντάξεις, ακολουθούν τους κάτωθι στόχους:

  • διασφάλιση της ασφάλειας των συντάξεων μέσω των κατάλληλων ρυθμίσεων, που θα βασίζονται στα επίπεδα κινδύνου.
  • να επιτρέπεται στους παρόχους συνταξιοδοτικών προϊόντων να ενεργούν ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην οικονομία, ενθαρρύνοντας και όχι εμποδίζοντας τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό ρόλο των παρόχων.
  • διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής όλων των παρόχων.

Ιστορικό:Ατομικά Προγράμματα Συνταξιοδότησης

Το Φεβρουάριο του 2014, η ΕΙΟΡΑ (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων)
δημοσίευσε μία προκαταρκτική έκθεση για τη δημιουργία μιας «Ενιαίας αγοράς ατομικών ασφαλίσεων στην ΕΕ». Η έκθεση προέκυψε από μία διαβούλευση και ένα έγγραφο προβληματισμού για τα Ατομικά Προγράμματα Συνταξιοδότησης (ΑΠΣ) από τον Μάιο του 2013.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε ήταν ότι, παρά τα εμπόδια που δημιουργεί η εθνική φορολογική,
κοινωνική και εργατική νομοθεσία, αλλά και η ποικιλία των προϊόντων, μία ενιαία αγορά ΑΠΣ θα ήταν προς όφελος των καταναλωτών, των παρόχων και της οικονομίας της ΕΕ γενικότερα.

Η ΕΙΟΡΑ σημειώνει δύο πιθανούς τρόπους να δημιουργηθεί αυτή η ενιαία αγορά:

  • Μία Οδηγία κοινών ανά την ΕΕ κανόνων προστασίας των καταναλωτών για όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά ατομικά προγράμματα συνταξιοδότησης, που να καλύπτει θέματα διαφάνειας και γνωστοποίησης πληροφοριών, πρακτικές διανομής, επαγγελματικές απαιτήσεις και παρακολούθηση προϊόντων.
  • Εισαγωγή ενός 2ου καθεστώτος –κανόνες ΕΕ που αποτελούν προαιρετική εναλλακτική στα εθνικά καθεστώτα των κρατών-μελών– με τη μορφή Κανονισμού, που θα αντιμετωπίζει τα εντοπισθέντα εμπόδια για μία ενιαία αγορά ΑΠΣ. Η ΕΙΟΡΑ σημειώνει ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο, άκρως τυποποιημένο προϊόν.
ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Νέα, Προϊόντα, Προσφορές